fbpx

Powiedz "sprawdzam". Nie mamy nic do ukrycia.

SKŁADNIKI KLUCZOWE:

Magnez pomaga poprawić ogólny wygląd skóry, zmniejszając trądzik i inne zaburzenia skóry poprzez obniżenie poziomu kortyzolu, stabilizację zaburzeń hormonalnych i poprawę procesów komórkowych. Pomaga kontrolować skórę tłustą, zaczerwienioną lub podrażnioną. Przezskórne wchłanianie magnezu zostało naukowo udowodnione.

Potas jest skutecznym i bezpiecznym środkiem nawilżającym, który zapewnia gładką skórę.

Wapń reguluje odnowę komórek poprzez stymulację pewnych enzymów, dając efekt jędrnej skóry. Przyczynia się również do poprawy funkcji bariery ochronnej, która zabezpiecza ją przed inwazyjnymi patogenami i utratą wilgoci.

ZNAJDZIESZ JE W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Oczyszczanie / Redukcja trądziku / Nawodnienie / Odnowa skóry / Ochrona

NAZWA W INCI
Potassium Lactate, Magnesium Chloride, Magnesium Lactate, Calcium Pantothenate

Witamina E jest naturalnie występującym składnikiem zdrowej skóry. Oferuje znaczące właściwości przeciwutleniające, które pomagają chronić się przed zanieczyszczeniami i innymi środowiskowymi czynnikami stresogennymi, które osłabiają skórę, powodując niepożądane zmiany. Bez wątpienia wspólne stosowanie witaminy E i C jest bardzo korzystne dla skóry. W połączeniu mogą one poprawić wygląd nierównomiernego kolorytu, rozjaśnić matową cerę i wzmocnić ochronę przed wpływem czynników środowiskowych. Te przeciwutleniacze świetnie ze sobą współgrają, ponieważ witamina C działa optymalnie na poziomie powierzchni, podczas gdy witamina E jest rozpuszczalna w oleju, więc sięga głębiej - dzięki temu otrzymujesz to, co najlepsze z obu światów.

ZNAJDZIESZ JE W
Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Antyoksydacja / Rozświetlenie / Wzmacnianie

NAZWA W INCI
Ascorbyl Tetraisopalmitate, Tocopherol

Kwasy tłuszczowe Omega są rodzajem Niezbędnego Kwasu Tłuszczowego (NNKT), którego nasz organizm potrzebuje dla dobrego zdrowia, którego jednak nie jesteśmy w stanie produkować biologicznie. Są to naprawdę niezwykłe substancje. Stanowią one niezbędne składniki budulcowe powierzchniowych warstw skóry, tworząc gładszą, bardziej wyrównaną, młodziej wyglądającą i zdrowszą cerę, niezależnie od wieku i typu skóry.

ZNAJDZIESZ JE W
Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Wygładzanie powierzchni skóry / Eliminacja oznak zmęczenia / Wyciszenie / Wzmocnienie / Poprawa elastyczności / Redukcja uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV

NAZWA W INCI
Linoleic Acid, Linolenic Acid

Pantenol jest najbardziej znany ze swojej zdolności do działania jako składnik nawilżający - który przyciąga i zatrzymuje wilgoć w skórze. Prowitamina B5 stabilizuje funkcję barierową skóry, zmniejszając ilość traconej wody. To z kolei poprawia jej teksturę i elastyczność. Pantenol po zastosowaniu zmniejsza swędzenie, zaczerwienienia i tłumi stany zapalne. Dzięki efektowi zatrzymywania wilgoci, Panthenol może również nadać włosom połysk i przeciwdziałać puszeniu się.

FOUND IN
Hair + Body Wash / Face Cleanser / Face Moisturizer

KLUCZOWE KORZYŚCI
Przeciwzapalne / Nawilżające / Zmiękczające właściwości / Gojenie ran

NAZWA INCI
Panthenol

Prebiotyki to substancje nawilżające, które chronią mikroflorę skóry, tak istotną w ochronie przed czynnikami zewnętrznymi. Pomagają przywrócić równowagę ekosystemu skóry, wspierając rozwój dobroczynnych szczepów bakterii kosztem tych szkodliwych.

FOUND IN
Hair + Body Wash / Face Cleanser / Face Moisturizer

KORZYŚCI Kluczowe zalety
Naturalna ochrona przed drobnoustrojami / Normalizacja skóry

NAZWA INCI
Sorbitol, maltitol, mannitol, ksylitol, laktitol

Woda morska zawiera wiele minerałów, których potrzebuje nasza skóra, w tym magnez, potas, wapń, selen, sód i siarkę. Utrzymanie odpowiedniego poziomu minerałów w skórze jest ważne dla funkcjonowania komórek i jej zdrowia. Ponadto, produkty zawierające wodę morską mogą wzmocnić barierę ochronną skóry, zatrzymać jej wysuszenie i wykazywać działanie kojące. Woda morska, jako czynnik aktywujący olejki eteryczne, pogłębia ich przenikanie, dając Ci optymalne, długotrwałe korzyści.

ZNAJDZIESZ JE W
Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Nawadnianie / Uspokajanie

NAZWA W INCI
Maris Aqua/Sea Water

Stosowana na skórę kofeina może mieć właściwości kojące i antyoksydacyjne, zwłaszcza gdy jest ona narażona na działanie promieni UV. Składnik ten może przenikać przez skórę i ma działanie ściągające, co pomaga zniwelować zaczerwienienia. Kofeina stymuluje mikrocyrkulację skóry i dodaje jej energii.

ZNAJDZIESZ JE W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy

KLUCZOWE KORZYŚCI
Działanie przeciwzapalne / Rozjaśnienie skóry

NAZWA W INCI
Caffeine

Olej ze słodkich migdałów jest odżywczym emolientem, który zmiękcza i pielęgnuje włosy i skórę, jednocześnie łagodząc suchość i podrażnienia. W rzeczywistości jest również doskonały w oczyszczaniu skóry z toksyn, odblokowaniu porów i zatrzymywaniu wilgoci, która zapobiega wnikaniu zanieczyszczonych mikrobów.

ZNAJDZIESZ JE W
Żel do mycia twarzy

KLUCZOWE KORZYŚCI
Emolient / Oczyszczanie

NAZWA W INCI
Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Glinka jest bogata w minerały takie jak wapń, mangan, krzemionka, żelazo, potas i magnez. Używana w pielęgnacji skóry jako naturalny środek oczyszczający, glinka posiada ujemnie naładowane cząsteczki, które działają jak magnesy, wyciągając toksyny i zanieczyszczenia. Ma również działanie łagodzące i jest często stosowana w leczeniu podrażnień i zapalenia skóry.

ZNAJDZIESZ JE W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Oczyszczanie / Uspokajanie / Minimalizacja porów

NAZWA W INCI
Kaolin

Kwas hialuronowy ma decydujące znaczenie dla utrzymania nawilżenia skóry. Stosowany miejscowo, pomaga nawodnić skórę i utrzymać jej nawilżenie. Jego cząsteczka utrzymuje w wodzie tysiąc razy większą wagę, nie tylko zatrzymując całe nawilżenie w naszej skórze, ale także zapobiegając wyparowaniu wilgoci. Kwas hialuronowy pomaga szybciej goić się ranom, regulując stan zapalny i dając organizmowi sygnał do budowy większej ilości naczyń krwionośnych w uszkodzonym obszarze.

ZNAJDZIESZ JE W
Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Nawodnienie / Leczenie ran / Przeciwdziałanie starzeniu się

NAZWA W INCI
Hydrolyzed Hyaluronic Acid

Olejek eteryczny z bergamotki ma właściwości antybakteryjne, dezodorujące, odświeżające, łagodzące i energetyzujące, dzięki czemu doskonale nadaje się do preparatów do pielęgnacji skóry ciała, zapewniając zdrową i witalną cerę. Jest również doskonałym składnikiem, który utrzymuje wolne rodniki na powierzchni skóry. Dzięki właściwościom antybakteryjnym olejek eteryczny z bergamotki jest naturalnym środkiem oczyszczającym. Jest szczególnie korzystny dla skóry tłustej, pomaga w odblokowaniu porów i wyrównaniu poziomu sebum.

Olej limonkowy ma działanie enzymatyczne, które pomaga usunąć martwe komórki skóry, pomagając skórze świecić i tonizować. Dodaje włosom blasku, ponieważ kwasowość owoców powoduje, że łuski włosów leżą płasko, dzięki czemu odbijają więcej światła.

Miętowy olejek eteryczny działa nie tylko jako przeciwutleniacz, środek odstresowujący i przeciwzapalny dla skóry, ale także pomaga innym kluczowym składnikom przeniknąć głębiej.

Olejek eteryczny z lawendy ma niezwykłe właściwości stymulujące komórki, co poprawia krążenie krwi i wspomaga młodzieńczy wygląd cery. Znany jest również z wyciągania toksyn i równoważenia poziomu pH w celu ostatecznego oczyszczenia skóry.

Kwas rozmarynowy, jeden ze składników wyciągu z rozmarynu, działa uspokajająco na skórę, co może być przydatne w łagodzeniu wielu powszechnych problemów skórnych. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i pobudzającym, olejek eteryczny z rozmarynu odniósł duże sukcesy w leczeniu bólów głowy, bólów mięśni, reumatyzmu, a nawet zapalenia stawów.

FOUND IN
Hair + Body Wash / Face Cleanser / Face Moisturizer

KLUCZOWE KORZYŚCI
Antybakteryjne / Antyoksydacyjne / Przeciwtrądzikowe / Detoksykacyjne

NAZWA INCI
Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Citrus Aurantifolia Oil, Mentha Arvensis Leaf Oil, Lavandula Angustifolia Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Oil

Mocznik ma dwie super-moce: złuszcza skórę i jednocześnie ją nawilża. Mocznik to wybawienie dla suchej i kłopotliwej cery. Może leczyć wiele stanów chorobowych, takich jak: egzema, swędzenie czy suchość.

ZNAJDZIESZ JE W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Nawadnianie / Złuszczanie / Działanie przeciwzapalne

NAZWA W INCI
Urea
Gliceryna jest składnikiem odnawiającym i odbudowującym skórę, pomagającą w osiągnięciu normalnej równowagi i nawilżenia. Jest to jedna z wielu substancji znajdujących się w skórze, która pomaga utrzymać jej zdrowy wygląd i samopoczucie, broniąc przed wysuszeniem i działając na rzecz utrzymania odpowiendiego poziomu nawodnienia. Zasadniczo, gliceryna jest mistrzem w dziedzinie nawilżania i działa najlepiej w połączeniu z innymi składnikami uzupełniającymi i zmiękczającymi.

ZNAJDZIESZ JE W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

KLUCZOWE KORZYŚCI
Nawilżanie / Wzmacnianie / Emolient / Ochrona skóry

NAZWA W INCI
Glycerin

UZUPEŁNIAJĄCE:

Jest to składnik, który wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego - zwiększa jego lepkość. Stabilizuje emulsje, przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega rozwarstwieniom kremu. Jest spoiwem, czyli substancją wiążącą składniki kosmetyków.  

FOUND IN
Face Cleanser

ROLE
Kondycjonowanie / Spoiwo / Stabilizator 

Łagodna substancja myjąca.

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

FUNKCJA
Mycie

Emolient tworzący film. Posiada zdolność wnikania głęboko w skórę, dzięki czemu jest dobrym nośnikiem substancji aktywnych. Ma różnorodne zastosowanie, w kosmetykach działa myjąco i natłuszczająco, utrzymuje wilgoć, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku i lekko konserwuje, działa bakteriostatycznie.  

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Emolient / Utrzymanie wilgoci 

Stosowany w produktach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z powierzchni (efekt pośredniego nawilżenia), a tym samym kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.  

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Emolient / Odżywianie / Stabilizator / Nawilżanie 

Naturalny składnik zapachowy obecny w olejkach eterycznych.  

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Zapach 

Kwas cytrynowy jest stosowany w pielęgnacji skóry w celu dostosowania kwasowości formuły.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNCKJA
Naturalny środek konserwujący

Popularna substancja myjąco-pieniąca stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żeli i szamponów. Stabilizuje i poprawia pienienie się kosmetyków. Poprawia również konsystencję.  

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy

FUNKCJA
Mycie / Spienianie / Działanie Antystatyczne 

Emulgator stosowany również jako środek myjący oraz spieniający. Chętnie używany w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo delikatny dla skóry. Wzmacnia pianę w środkach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia łączenie substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

FUNKCJA
Mycie / Emulgator / Stabilizacja formuły / Spienianie 

Środek konserwujący stosowany w technologii kosmetycznej, wzmacniający działanie innych środków konserwujących dodawanych do kosmetyku. Ma delikatne działanie nawilżające.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Utrzymanie wilgoci / Konserwant / Środek Bakteriobójczy 

Cukier owocowy, który jest stosowany w kosmetyce jako składnik o działaniu nawilżającym. Zatrzymuje wilgoć w naskórku, a także ogranicza parowanie wody. Stosowany do pielęgnacji włosów, łatwo wiąże się z keratyną włókna włosowego, dzięki czemu nie tylko go nawilża, ale także zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Nawilżanie

Glyceryl Stearate to naturalny środek konserwujący i emulgujący, który nadaje kremom konsystencję. Zapobiega również zamarzaniu i zbrylaniu oraz może działać nawilżająco na skórę.

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Emulgator / Naturalny środek konserwujący / Przeciwzbrylający / Lubrykant 

Emolient, tworzący na powierzchni skóry i włosów film ochronny i natłuszczający, który kondycjonuje, zmiękcza i wygładza powierzchnię oraz zapobiega parowaniu wody, nadaje połysk.  

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

FUNKCJA
Zmiękczanie/ Odżywianie / Środek natłuszczający / Ochrona / Wygładzanie 

W kosmetyce pełni wiele funkcji: wpływa na konsystencję kosmetyku, zagęszcza, poprawia stabilność piany, stabilizuje emulsję, przedłuża trwałość kosmetyku, działa antystatycznie.

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

 FUNKCJA
Spoiwo / Stabilizator / Działanie Antystatyczne  

Naturalny składnik zapachowy obecny w olejkach eterycznych.  

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Zapach 

Naturalny składnik zapachowy obecny w olejkach eterycznych.  

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Zapach 

Naturalny emulgator i zagęszczacz. Posiada właściwości odżywcze i zmiękczające. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych.

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Emulgator / Odżywcza / Nośnik substancji aktywnej / Nawilżanie / Zmiękczanie 

Emolient, tworzy ochronny i odżywczy film na powierzchni skóry i włosów, który kondycjonuje, zmiękcza i wygładza powierzchnię.  

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Mycie / Emolient / Stabilizator / Ochrona / Składnik odżywczy 

Stosowany jako substancja myjąca i emulgator - łączy w sobie fazę wodną i fazę olejową. Dzięki temu kosmetyki nie ulegają rozwarstwieniu. Posiada właściwości emolientowe.

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

FUNKCJA
Emolient / Emulgator 

Naturalny polisacharyd uzyskiwany z tapioki. Tworzy na powierzchni skóry ochronny, napinający i odżywczy film.

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Ochronna / Stabilizator

Olej z drewna sandałowego, który ma funkcję naturalnego środka żelującego.

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Zagęszczanie

Stosowany jest w kosmetykach i preparatach antyseptycznych. Wzmacnia włosy i paznokcie. Wchłania wilgoć, pot i sebum ze skóry, matuje, nadaje kosmetykom jedwabistą teksturę, poprawia właściwości aplikacyjne.

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

ROLE
Wchłanianie / Substancja Przeciwłojotokowa / Złuszczanie 

Benzoesan sodu jest naturalnym konserwantem pochodzącym z kwasu benzoesowego, związku występującego w wielu roślinach.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNCKJA
Naturalny środek konserwujący

Substancja myjąca i pieniąca. Delikatna dla skóry.

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

FUNKCJA
Mycie / Spienianie

Składnik ten jest stosowany jako konserwant i eliminuje niepożądane zapachy w kosmetyku. Jest antyoksydantem.

ZNJADZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Krem nawilżający

FUNKCJA
Przeciwutleniacz / Regulator pH

Łagodna, ale bardzo skuteczna substancja, która jest używana jako środek pieniący i myjący.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy

FUNKCJA
Mycie / Spienianie / Kondycjonowanie / Konserwant 

Forma soli roślinnego składnika kukurydzy - kwasu fitynowego, zmodyfikowanego tak, aby stał się składnikiem syntetycznym i stosowanego jako czynnik chelatujący w kosmetykach.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Agent chelatujący

Sodium Surfactin to naturalny środek powierzchniowo czynny o wysokiej biodegradowalności i niewielkim oddziaływaniu na skórę.

ZNAJDZIESZ W 
Żel do mycia ciała i włosów

FUNKCJA
Oczyszczanie / Emulgowanie / Formowanie żelu 

Emolient tworzący film na powierzchni skóry, który stanowi warstwę zapobiegającą parowaniu wilgoci, stosowany również w preparatach oczyszczających, jako składnik zapobiegający wysuszeniu skóry i włosów.

ZNAJDZIESZ W
Krem nawilżający

FUNKCJA
Emolient / Substancja tworząca film / Ochronna 

Polisacharyd powstający podczas fermentacji cukru przez bakterie xanthomonas campestris. Jest powszechnie stosowany jako środek wiążący i zagęszczający, który poprawia teksturę, konsystencję i trwałość.

ZNAJDZIESZ W
Żel do mycia ciała i włosów / Żel do mycia twarzy / Krem nawilżający

FUNKCJA
Naturalny środek konserwujący / Emulgator 

NIE ZNAJDZIESZ:

Sztuczne barwniki to syntetyczne dodatki łączone w celu uzyskania koloru. Do stworzenia jednego sztucznego barwnika potrzeba do 25 syntetycznych dodatków. Toksyny, które sztuczne barwniki pozostawiają na skórze, znacznie zwiększają ryzyko wrażliwości i podrażnień oraz pozwalają na wchłanianie tych chemikaliów do organizmu, gdzie mogą powodować jeszcze większe szkody. Mogą również blokować pory, co prowadzi do większego ryzyka trądziku.

Termin „zapach” został stworzony dla firm w celu ochrony ich receptur. Syntetyczne (lub chemiczne) zapachy są istotną przyczyną reakcji alergicznych na kosmetyki. Chociaż pojawiają się jako pojedyncza pozycja na listach składników, takie zapachy mogą w rzeczywistości zawierać dziesiątki lub nawet setki składników. Syntetyczne zapachy można znaleźć w produktach do pielęgnacji ciała, takich jak szampony, płyny do mycia ciała i mydła, a także w produktach czyszczących, takich jak odświeżacze powietrza, świece i detergenty. Zwykle ten składnik jest wymieniony jako 'Perfume', 'Parfume' lub 'Fragrance', co oznacza, że ​​może zawierać wszystko, a producent nie jest zobowiązany do ujawnienia szczegółów. Mieszanki zapachowe są kojarzone z alergiami, zapaleniem skóry, niewydolnością oddechową i potencjalnym wpływem na układ rozrodczy.

Substancje te, podobnie jak folia spożywcza, tworzą barierę na skórze. Zatrzymują nawilżenie, ale także pot, bakterie, sebum, martwe komórki naskórka i zanieczyszczenia. Długotrwała ekspozycja na tłuszcz, martwe komórki skóry i bakterie pod warstwą silikonu może zwiększyć liczbę wyprysków. Co gorsza - silikony znacznie opóźniają proces tworzenia się nowych komórek i złuszczania starych, które przylegają do powierzchni skóry. Dodatkowo silikony hamują wchłanianie składników aktywnych i nie dostarczają skórze niczego cennego.

Grupa związków syntetycznych powszechnie stosowanych jako konserwanty w szerokiej gamie produktów do pielęgnacji ciała. Skumulowana ekspozycja na chemikalia z kilku różnych produktów do pielęgnacji skóry może przeciążać nasze ciała i przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych. W 2004 roku brytyjska naukowiec Philippa Darbre opublikowała artykuł badawczy, w którym znaleziono ślady parabenów w próbkach tkanki raka piersi. Chociaż nie było wystarczających dowodów, aby jednoznacznie udowodnić związek między stosowaniem parabenów a zwiększonym ryzykiem raka, artykuł udowodnił, że parabeny mogą przenikać przez barierę skórną do naszych ciał.

Bardzo popularny składnik w kosmetykach do pielęgnacji skóry, włosów i przeznaczonych dla dzieci. Znajdziesz go we wszystkich produktach, od kremów nawilżających, przez podkład, balsam do ust, po olejek dla niemowląt i odżywki do włosów. Jest to tani składnik, który jest stosowany jako wypełniacz i "środek nawilżający" w większości produktów. Olej mineralny uszczelnia skórę, która może uwięzić inne składniki komogeniczne. Nie zawiera on żadnych składników odżywczych. Olej mineralny pogarsza trądzik i negatywnie wpływa na funkcje skóry, co może wiązać się z jej przedwczesnym starzeniem.  

PEG (glikole polietylenowe) to związki na bazie ropy naftowej, które są szeroko stosowane w kosmetykach jako zagęszczacze, zmiękczacze i nośniki wilgoci. W zależności od procesu produkcyjnego, PEG mogą być zanieczyszczone mierzalnymi ilościami tlenku etylenu, które są klasyfikowane jako znane substancje rakotwórcze dla człowieka.

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) i SLES (Sodium Laureth Ether Sulfate) są twardymi siarczanami stosowanymi jako środki pieniące i czyszczące. Siarczany prawie zawsze znajdują się w szamponach, ponieważ to właśnie one sprawiają, że produkty te pienią się odpowiednio mocno. Są również detergentem, który usuwa brud z powietrza i skóry. Siarczany są jednak bardzo surowymi środkami chemicznymi, które mogą spowodować, że włosy stracą swój połysk i wyschną. Mogą mieć negatywny wpływ na kondycję, wzrost i połysk włosów, ponieważ pozbawiają je naturalnych olejków, których potrzebują, aby wyglądać zdrowo.

Mieszanina metyloizotiazolinonu + metylochloroizotiazolinonu była w ciągu ostatnich kilku lat bardzo często stosowana przez przemysł, zwłaszcza w celu zastąpienia parabenów, na które polują konsumenci. Jednak nie minęło dużo czasu, zanim zaalarmowano organy odpowiedzialne za ochronę zdrowia, że kompleks ten ma silne właściwości uczulające. Od kwietnia 2016 r. produkty kosmetyczne zawierające połączenie MCIT/MIT zostały zakazane na rynku europejskim. Ponadto od lutego 2017 r. zakazano stosowania samego środka konserwującego MIT w produktach kosmetycznych bez spłukiwania.

1,4-dioksan jest zanieczyszczeniem, które może występować w ilościach śladowych w niektórych kosmetykach i produktach higieny osobistej. Sam 1,4-dioksan nie jest stosowany jako celowo dodawany składnik, lecz może tworzyć produkt uboczny podczas procesu produkcyjnego niektórych etoksylowanych składników stosowanych w kosmetykach i produktach higieny osobistej. Badania wykazały, że 1,4-dioksan może łatwo przenikać do skóry. Jest on uważany za prawdopodobny czynnik rakotwórczy dla człowieka i jest wymieniony jako czynnik rakotwórczy dla zwierząt.

Hydantoina DMDM jest bezwonną, białą, krystaliczną substancją, która działa jako środek antybakteryjny i konserwujący w kosmetykach i produktach higieny osobistej. Badania wykazały, że u niektórych osób pojawiają się problemy związane z wrażliwością na formaldehyd. Formaldehyd jest klasyfikowany jako rakotwórczy i uczulający.

Formaldehyd jest niczym innym jak środkiem konserwującym, dezynfekującym i grzybobójczym. Uwaga - jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Co powoduje? Podrażnienie oczu, nosa i gardła. Mdłości, kaszel, krwotoki z nosa, wysypka, kontaktowe zapalenie skóry i astma to nie jedyne skutki uboczne. Przede wszystkim jest toksyczny dla układu odpornościowego, nerwowego, oddechowego i rozrodczego, a także dla skóry i wątroby. Formaldehyd jest rakotwórczy i teratogenny (stanowi zagrożenie dla rozwijającego się płodu). Warto dodać, że badania na zwierzętach wykazały, iż przyczynia się on do rozwoju raka przewodu pokarmowego i białaczki.

Wazelina to galaretka z oleju mineralnego, często stosowana w produktach do ust. Podczas gdy produkty, które ją zawierają, są często reklamowane, aby zapobiegać pękaniu, wazelina może faktycznie zakłócać naturalne zdolności nawilżania organizmu. Co więcej, składnik ten może być zanieczyszczony wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi, związkami związanymi z rakiem.

Ftalany pomagają w przywieraniu składników do skóry. Kilka badań wykazało, że ftalany mogą wpływać na rozwój płodu u kobiet w ciąży. Ftalany gromadzą się w tkance tłuszczowej i dlatego są trudne do usunięcia z organizmu. Są one toksyczne nie tylko dla wątroby i nerek, ale również dla krwiobiegu, układu rozrodczego i nerwowego. Wykazują działanie rakotwórcze, teratogenne i mutagenne. Powodują zaburzenia endokrynologiczne i są czynnikiem rozwoju raka piersi. Ponadto, badania na zwierzętach wykazały, że powodują one niepłodność.

Substancja ta jest uzyskiwana z ropy naftowej. Znana jest jako rozpuszczalnik. Nie jest dopuszczalna w krajach Unii Europejskiej. Występuje w maskarach, szminkach, kremach nawilżających i kremach dla dzieci. Może powodować kontaktowe zapalenie skóry. Jest toksyczna dla układu oddechowego, nerwowego i odpornościowego.

Polietylen jest jednym z najczęściej stosowanych mikroplastików w produktach kosmetycznych, takich jak produkty do oczyszczania i pielęgnacji skóry, a także tusze do rzęs, cienie do powiek, pomadki itp. Polietylen jest również w dużej mierze wykorzystywany do tworzenia mikrokulek. Mikrokulki są małymi, stałymi elementami z tworzywa sztucznego, które są dodawane do produktów kosmetycznych w celu złuszczania, wygładzania lub polerowania skóry. Składnik ten jest szkodliwy dla środowiska.

Trietanoloamina jest stosowana w wielu produktach kosmetycznych w celu zrównoważenia poziomu pH, jak również jako baza oczyszczająca. Po długim czasie wchłaniania do organizmu może stać się toksyczna. Nawet krótkie okresy ekspozycji mogą powodować reakcje alergiczne, w tym problemy z oczami oraz suche włosy i skórę.

Triclosan jest szeroko stosowanym środkiem przeciwdrobnoustrojowym. Mimo że często występuje on w produktach antybakteryjnych, nie ma zbyt wielu dowodów na to, że mycie triclosanem jest bardziej skuteczne niż mycie zwykłym mydłem i wodą.

Tę substancję można znaleźć m.in. w kremach z filtrem UV. Dlaczego jej użycie jest kontrowersyjne? Naukowcy odkryli, że ma ona negatywny wpływ na układ rozrodczy. Ponadto powoduje podrażnienia skóry, reakcje alergiczne i zaburzenia endokrynologiczne.

Poznaj nasze produkty:

Zamknij

Zaloguj się

Zamknij

Koszyk(0)

Koszyk jest pusty Brak produktów w koszyku.

DONE. Sports Bodycare.

Naturalne produkty do pielęgnacji ciała dla aktywnych.